Λ. Αλεξάνδρας 201 & ΠανόρμουΜετρό Αμπελοκήπων (50 μ)

Τηλ. 211 700 56 59Κιν. 694 827 70 60

ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ

Follow us

Αδενοειδείς Εκβλαστήσεις (κρεατάκια)

Αδενοειδείς Εκβλαστήσεις (κρεατάκια)

Τι είναι τα κρεατάκια?

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις ή κρεατάκια είναι μια μάζα λεμφικού ιστού όμοια με των αμυγδαλών η οποία βρίσκεται στο βάθος της μύτης στην περιοχή του ρινοφάρυγγα. Υπάρχουν από τη γέννηση και φυσιολογικά μειώνονται σε μέγεθος μετά τα 7-8 έτη.

Σε τι χρησιμεύουν?

Τα κρεατάκια μαζί με τις αμυγδαλές σχηματίζουν ένα νοητό δακτύλιο και λειτουργούν σαν φίλτρο του εισπνεόμενου αέρα. Όταν λοιπόν λειτουργούν σωστά και δεν έχουν μεγάλο μέγεθος, τότε χρησιμεύουν σαν μια πρώτη άμυνα απέναντι σε ιούς και μικρόβια που εισέρχονται στον οργανισμό με την αναπνοή

Πότε δημιουργούν πρόβλημα?

Λόγω της θέσης τους, το μέγεθός τους παίζει σημαντικό ρόλο στην άνετη και ευχερή ρινική αναπνοή. Όταν τα κρεατάκια έχουν μεγάλο μέγεθος (υπερτροφία) ή όταν φλεγμαίνουν (αδενοειδίτιδα) οπότε και διογκώνονται αντιδραστικά, τότε εμφανίζεται δυσκολία στην ρινική αναπνοή, ροχαλητό, ένρινη ομιλία καθώς και άφθονες εκκρίσεις από τη μύτη αφού δε μπορούν εύκολα να κατέβουν προς το στοματοφάρυγγα και να καταπωθούν.

Υγρό στο αυτί?!

Η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων μπορεί να είναι και η βασική αιτία συλλογής υγρού στο αυτί κι εμφάνισης βαρηκοΐας, μια πάθηση γνωστή και ως εκκριτική ωτίτιδα. Τα μεγάλα κρεατάκια αποφράσσουν τα στόμια των ευσταχιανών σαλπίγγων, δύο αγωγών που χρησιμεύουν στον αερισμό των αυτιών και την εξίσωση των πιέσεων. Αυτό οδηγεί στη συλλογή υγρού πίσω από το τύμπανο, με συνέπεια να επηρεάζεται παροδικά η ακοή και να δημιουργείται ένα αίσθημα πληρότητας και «μπουκώματος» των αυτιών.

Τι πρέπει να κάνω?

Επίμονες λοιμώξεις, ωτίτιδες, άφθονη μύξα και βουλωμένη μύτη ιδίως σε παιδιά είναι συμπτώματα που πρέπει να ελεγχθούν. Μια πλήρης ΩΡΛ εξέταση κι ενδοσκοπικός έλεγχος αν χρειαστεί θα δώσουν τη λύση.

Πρέπει να αφαιρούνται τα κρεατάκια?

Όταν υπάρχει φλεγμονή των αδενοειδών ενδέχεται να απαιτηθεί αντιβιοτική αγωγή ενώ ιδιαίτερη χρησιμότητα έχουν οι πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή υπέρτονο διάλυμα (μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι). Μετά τη θεραπεία οι αδενοειδείς μπορεί να επανέλθουν στο φυσιολογικό τους μέγεθος ή να παραμείνει μικρή διόγκωση. 

Στην περίπτωση που υπάρχουν συμπτώματα ροχαλητού και βαριάς αναπνοής καθώς και επίμονη παρουσία υγρού στο αυτί ακόμα και αν δεν διανύουμε περίοδο κρυώματος τότε είναι πολύ πιθανό να οφείλονται σε υπερτροφία των αδενοειδών και να χρειαστεί χειρουργική αφαίρεσή τους (αδενοτομή)